onsdag 29 september 2010

En mjuk tvååring

Goaste systersonen fyllde två i slutet av augusti. Självklart skulle det vara Hello-plagg i paketet!

Tröja och muddbyxor i mjukatygers fina stjärn- och randvelour. Röd mudd matchar fint. Mönstrena är mina egna i stl 92. Och han var sååååå söt när han fick på sig dem. Ffa tyckte han själv att han var fin. Och mjuk. Han gick och strök sig över magen och bara myste. Han är en varmblodig sort, så han har inte kunnat ha så mycket velour i sina dar, men den här velouren är lite tunnare och då hoppas jag att det ska funka. Härligt glada plagg till en liten busis är det i alla fall!

Midjemudden blev dock tyvärr för stor, så byxorna fick följa med hem igen och så har jag kortat mudden, så han kan börja använda dem redan nu, trots att de är lite långa.

måndag 20 september 2010

Omlottunika

Vad trist det är när man inte får till bilderna! Här har i alla fall mellanloppan fått sig en ny kalastunika/klänning. Hon gillar när det är omlott upptill och avskärning vid bysten samt långa ärmmuddar. Så så fick det bli.
Tyget är en singeljersey i viskos från Jofotex och hon har valt den alldeles själv. På bilden ser den lite tråkigt grådassig ut, men det är i själva verket en ganska varm och fin ljusbeige botten. "Muddväven" har jag köpt på Tygverket. Och "muddväven" skriver jag för att: Hur kan man lägga en rundstickad svart, hårt stickad rulle med tyg som alltså ser ut precis som muddväv men definitivt INTE är det bland rullarna med muddväv? Jag insåg ju inte förrän jag kom hem att det inte var muddväv, när jag hade klippt ut bitarna och såg avigsidan - den är rätstickad! Och ALL annan jersey jag har skulle ju hjälpligt kunna funka som muddväv, men den här är i det närmaste helt stum??? Visst är det märkligt. Nu fick det gå eftersom det skulle vara ärmmuddar, men de ser ju lite säckiga ut på bilden och det är ju för att de är helt utan stuns. Dessvärre lyckades jag ju också köpa 1 ½ m eftersom svart mudd alltid går åt... Vad gör jag nu med resten? Gissa om jag kommer säga till nästa gång jag är där!

I slutändan blev ändå klänningen rätt fin och hon känner sig så fin i den och är jättenöjd, så då får väl jag också vara det ;)

onsdag 15 september 2010

Höstutmaning!

Nä, nu är det banne mig min tur! Tidigare sydde jag en hel del till mig själv, men sen jag blev Hello på nätet har jag inte förfärdigat ett enda Hello-plagg till mig själv. Det är ju snudd på skandal, så nu ÄR det min tur. För att hjälpa mig själv på traven har jag antagit Tokigt och likts höstutmaning:
Man väljer ut 2-3 färger (fler går givetvis också bra) som man sedan syr/stickar/virkar plagg man trivs i, tex 2 över- och 2 underdelar som matchar varandra. Klänningar går givetvis också bra. Valet är fritt. Alla är vi olika och har olika smak så man donar med det man själv gillar. Allt behöver inte vara hemmagjort, utan det går bra att blanda in köpta kläder eller kläder man redan har för att få en helhet. Accessoarer är många gånger pricken över i:et så hinner man även med det så är det jättekul. Utmaningen pågår till 30 november.

måndag 13 september 2010

Syskonmatchning!

Visst skrev jag tidigare att min syster fått barn? Hon är hela 7 veckor nu och för två veckor sedan tog vi oss för att dra ner hela familjen över helgen. Rätt drygt att köra är det allt, inte minst med tre barn i bilen, men värt det var det förstås ändå! Hon var sååååå söt. Och så liten. Fortfarande fem veckor gammal var hon bara nästan så stor som min minsta varit vid födseln...

Syskonmatchade Helloplagg hade vi förstås i packningen:
Storasyster fick en tunika med rynk på bröstet och trekvartslånga trumpetärmar. Enfärgade tights till. Tunikan är samma som här (vilken för övrigt, till storasysterkusinens stora glädje, låg med i kassen med arvekläder som också togs med). Mönstret till tunika är alltså ett omgjort mönster från en gammal Allt om handarbete. Tightsen är Meedoms form 0.

Mellanbror fick muddbyxor i mitt eget mönster och en enfärgad långärmad t-shirt till. Ärmmuddar och halskanten i fordonstyget. Även tröjmönstret är mitt eget.

Och lillaste nya söta fick en helt enfärgad body i eget mönster samt enfärgade tights Meedoms form 0 och en liten förklädesklänning i eget mönster.

Alla tyger kommer från mjukatyger.se. Jag hade ingen mudd som passade så jag har använt singeljerseyn som mudd. Det går oftast ganska bra, men man måste ta en lite längre bit än om man har riktig muddväv.

Tröjan till mellanbror blev för liten i halsöppningen och klänningen till lillasyster blev bara allmännt konstig, så de ska snart sys om/förbättras. :)

lördag 11 september 2010

En till särk

Han som fick den här särken använder bara den nuförtiden, har jag hört. Och han älskar den! Så mycket att han såg till att farmor beställde en till nya pojkkusinen som tidigare har fått den här djungelfilten och de här kläderna. Nu tog det ett tag tills den blev sydd, så då kändes det mera lämpligt med en långärmad särk, men annars är de lika.

Tyget är fordonstyget samt enfärgad singeljersey från mjukatyger.se och mönstret är mitt eget i stl 74, men förlängt och utställt.

Nu har tyvärr farmorn/mormorn till de här pojkarna, tillika en kär kollega och min bästa beställare, flyttat till Tanzania, så vi får väl se om det blir nåt mer till den här kusinskaran :(

lördag 4 september 2010

Klockade kjolar/Snurrkjolar

Det finns en kjolmodell som är väldigt smickrande för båda smala och mera runda kroppsformer - den klockade kjolen. Härlig vidd utan att bli "stor" över höfterna. Den är också fantastiskt enkel att rita mönster till utifrån varje persons unika mått. Och eftersom den är så enkel kan man gott unna sig att rita ett nytt mönster så fort det behövs.

Så här gör man:
1. Rita en rät vinkel (ett hörn, alltså).
2. Mät midjevidden och hur lång kjolen ska vara.
3. Midjevidden minskas med 3 cm och svaret divideras med 3. Då får man en halvcirkels radie.
4. Från spetsen på den räta vinkeln, hörnet, mäter man ut radien man just räknat fram, på båda "pinnarna". Mät sedan mellan "pinnarna" samma mått med jämna mellanrum och förbind dem till en kvartscirkel. (Enklast tycker jag att det är att även rita ut mitt fram/mitt bak, vilket är 45 gr vinkel från "pinnarna", mitt emellan alltså)
5. Mät sedan från den kvartscirkel du just ritat ut hur lång kjolen ska vara och rita en ny, mycket större, kvartscirkel. Här utgår du enklast från samma hörn som under 4. men ritar kvartscirkeln med radien ovan pluss kjollängden.
6. Klipp ut mönstret.
7. Klipp ut två gånger i tyg och sy ihop sidsömmarna.
8. Välj linningstyp - påsydd tyglinning, mudd, mudd med resår i, resårkanal i samma tyg som kjolen eller nått annat. Sy den.
9. Fålla.
10. Klart.

Detta blir alltså en halvklockad kjol, eftersom mönsterdelen är en halvcirkel.
Vill du ha en helklockad kjol? Gör samma som ovan, men dividera midjemåttet minus tre cm med 6 istället. Och klipp sen ut fyra sådana delar i tyget. Plättlätt! ;)
Den här bilden vill inte hamna på rätt håll (?) men jag har försökt visa hur det ser ut, med vinkeln, de två "pinnarna", ett streck i 45 gr vinkel emellan och de två kvartscirklarna. Lite otydlig bild, men jag hoppas ni kan se den ändå.

Och resultatet:
En till mig och en vardera till de två yngre lopporna. Jag vill så gärna sy i mina fina gamla tyger till mig själv, men är samtidigt lite "rädd", så en kort sommarkjol fick bli testplagg. Och innan jag visste ordet av kom den ena efter den andra med "Kan inte du sy en sån till mig också?", så nu är vi så matchiga så det är inte klokt!

Till mig har jag sytt midjan i muddväv, med en resår i. Till döttrarna enbart mudd. Kjoltyget är ett gammalt madrassöverdrag som min syster tänkte slänga (!). Kommer från hennes mans farmor och är i mycket gott skick eftersom det alltid har varit lakan på, så det är inte alls blekt. 60-talet, tippar vi. Mudden är från Stoff och Stil.

Och jag har använt min kjol jättemycket. Så även lopporna. Den minsta ville gärna posera, så nu bjuder jag på lite härliga sommarbilder och en spexande loppa. Alla poser är hennes egna påfund!