onsdag 9 september 2009

Så här syr jag kantband/muddrullå

Så var det då dags att försöka sig på en förklaring på hur jag syr kantband med bandkantningsmojäng och coversöm på Evolven. Jag skriver texten som bildtext under resp bild. Anledningarna till att jag var tvungen att hitta ett alternativt sätt till att sy axelsöm, bandkant, axelsöm är tre: 1) Det blev inte snyggt när jag sydde axelsöm nr två - bandet kom snett, det blev osydda sträckor precis efter bandet mm. 2) Min vanliga symaskin kan inte sticka ner sömsmånerna. Det spelar ingen roll hur mycket jag än handvevar, det blir ohjälpligt trassel och tråden går av. 3) Evolven är en kombinerad maskin som är både overlock och covermaskin, vilket gör att jag måste flytta nålar och trä om den när jag byter sömnadssätt. Det är inte överdrivet svårt eller tidsödande, men känns träligt. Framförallt efter att bara ha sytt en enda axelsöm, vilket ju blir fallet med en halsringning. Med det här sättet kan jag sy alla overlocksömmar först och alla coversömmar sen. Metoden funkar när man kantar ärm- och benslut också och det är ett ärmslut som visas på bilderna. Alla bilder är inte de bästa, eftersom jag tog dem innan vi hade köpt vår nya kamera. De första bilderna är tagna med syrrans kamera, men sen tog batteriet slut och då fick jag försöka med vår trasiga kamera och det gick väl halvbra, men ändå tillräckligt bra. Nu kör vi: 1) Klipp ett litet jack nära sömmen. Välj den sida av sömmen som gör att du inte behöver sy förbi sömmen det första du gör (se nedan). Jacket ska vara lika djupt eller lite grundare än den färdiga kantningen.
2) Vik undan ena kanten.
3) Mata in andra kanten i bandkantningsapparaten och sy varvet runt. Här är det lite trixigt. Snyggast blir det ju förstås om man får bandet att fästa ända ner i botten på jacket, men när slutresultatet är klart, så syns det inte mycket alls (inget alls, egentligen) om man råkar hamna en bit ut, från jackets botten sett.
Det är viktigt att komma ihåg att vika undan ordentligt när man kommer runt! Det är det näst trixigaste.
4) Så här ser det ut när man sytt klart. Ändarna bör vara minst 2-3 cm, för att det ska bli enkelt att få ett snyggt slutresultat.
5) Lägg ändarna räta mot räta och flytta över till vanliga symaskinen. Sy en raksöm vinkelrätt mot bandet (nån cm utanför min tumnagel på bilden - ni fattar va´?), för att fästa ihop ändarna.
6) Vik ändarna åt ett håll. Jag har testat båda och tycker att det blir snyggast om jag viker från ärmsömmen om det första klippjacket kom väldigt nära sömmen och mot sömmen om det har hamnat längre ut på tyget. Det snyggaste är om stickningen man gör kommer så nära ärm-/axel-/sidsömmen som möjligt. Sticka ner ändarna mot bandet. Sömmen ska alltså, återigen, gå ungefär där min tumnagel är - genom bandkantningen och de båda ändarna. Det är det här som inte går med min maskin om jag har overlockat ihop bandet. Då blir det för tjockt/hårt med alla overlocktrådarna också, men så här är det inga problem.
7) Sist och slutligen klipper man av de lösa ändarna.
8) Slutresultatet! Visst blev det snyggt?
9) Och det färdiga plagget: En body från Ottobre 4/08 och ett par bootcutbyxor från Ottobre 3 eller 4/09. Båda i strl 68 och imorgon på väg till Brighton i England. Min syster gav mig det stora förtroendet att sy välkommen-till-världen-presenten till hennes barns nya kusin som är ca 3 mån och som skall beses och besökas för första gången imorgon! Jag tog mig friheten att lägga i ett gäng extra visitkort... Både ärmar och byxben fick avslutas med kantband denna gång, så nu är jag riktigt haj på tekniken, som jag klurade ut genom att vrida och vända på Loppans nyinköpta Polarnopyret-pyjamas.

19 kommentarer:

  1. Tusen tusen takk for den flotte tutorialen!!!

    SvaraRadera
  2. Jättebra tutorial! Nu blev jag ÄNNU mer sugen på en coverlock...

    SvaraRadera
  3. OJ VAD FINT, VAD LYXIGT MED EN SÅN MASKIN...

    SvaraRadera
  4. Gud vilken bra tut. Mycket användbar till min Janome Cover Pro 1000. TUSEN ATCK :)

    SvaraRadera
  5. Jättebra beskrivning! För mig funkar det andra sättet ok, men ibland blir det ju trassel, så det kan vara bra att även lägga detta till repertoaren. :)

    SvaraRadera
  6. Jag har ju varken overlock eller covermaskin, men den där tekniken borde funka för mig med. Tack!

    SvaraRadera
  7. Jag är ju inte i behov av någon bandkantnignstut eftersom jag inte har någon maskin med sådan funktion, men förklaringen är tydlig så om jag någon gång får tillgång till en sån maskin vet jag hur jag ska göra.
    Kläderna ser jättefina ut - de extra visitkorten kommer nog att behövas.

    SvaraRadera
  8. Superbra tut! Så gör jag när jag t.ex. kantbandar en raglan där jag vill ha ärmsömmarna nedstickade och alltså måste sy ihop alla delarna innan jag kantbandar halslinningen.

    SvaraRadera
  9. Vad mycket jag har lärt mig genom att läsa bloggar. Tack för inlägget!

    SvaraRadera
  10. Älskar när folk delar med sig av sina tips! Är så mycket lättare att förstå med bra bilder. Tack!

    SvaraRadera
  11. Tackar för ännu fler bra tips i kommentaren hos mig. Kanske blir det en klänning någon gång!

    SvaraRadera
  12. Hej hej vill bara börja med att säga du syr verkligen fina saker. Men jag undrar även vart du köpt din bandkantare och om det finns till husqvarna maskiner???

    Bästa hälsningar Sara

    SvaraRadera
  13. Gillar din blogg jättemycket, du är så duktig därför undrar jag om jag kan få ställa några frågor om janome bandkantningsmojängen till dig?!
    (ställer de inte här ifall dun inte har tid/lust att svara) *smile* Men skulle bli görglad i fall du ville:)
    Ha en bra dag///M

    SvaraRadera
  14. NU har jag provat och det gick faktiskt rättsa bra :) Du ska få se på bloggen snart! Trevlig helg!

    SvaraRadera
  15. Jättebra tut! Nu vet jag hur jag ska göra i framtiden!

    SvaraRadera

Skriv nåt! Det är alltid kul att få feedback!