onsdag 27 april 2011

Bullshit!

Som jag skrev tidigare, har jag inte prioriterat bloggen. Dock har jag sytt och stickat och tillsammans med barnen även gjort annat pyssel, så vad passar bättre en VAB-dag än att blogga ikapp? Med schemalagda inlägg varannan dag kommer jag nästan fylla upp hela maj, tror jag :)

Först ut senaste alstret – en flört med gamla tiders handarbete: en bonad. När min syster hälsade på i vintras fick vi en underbar bok:

9789155256531_large_karleksmums-101-sota-favoriter
(Klicka på boken – bilden är en länk till ett köpställe Ler )

I den finns, förutom en massa smarriga recept (101 st, antagligen!), små tänkeord med en modern kommentar, kan man väl säga. Vid anblicken av en av dem sa min syster att det där skulle man ha som bonad. Det har hon nu :)

Bakgrundstyget är samma vita med rosa små hjärtan som på laptopfodralet här nedan. En bit av en gammal gardin. “Lagom är bäst” har jag skrivit genom att stryka vliesofix på baksidan av tyget, skriva texten på en ny bit vliesofix och stryka fast på framsidan. Sen har jag använt trestegsraksöm på vanliga symaskinen och sytt i texten jag skrivit. I princip varje enskilt stygn är individuellt inställd stygnlängd, varierat mellan 1,5-3 mm. Det låter jättejobbigt och pilligt, men tog faktiskt inte alls särskilt lång tid.

“Bullshit!” skrev jag på ett vanligt papper. Använde för första gången en överföringspenna jag köpte på symässan och fyllde i bokstäverna på baksidan och strök sen över det på bonaden och broderade med kedjestygn för hand. Utropstecknet är sytt med hjälp av plattsöm och stjälkstygn. Förutom efterstygn har jag därmed avverkat hela min repertoar av broderistygn Skrattar

Gamla tiders bonader är ofta kantade med ett brett band av bomull (ripsband?). Jag tog istället en ovikt snedremsa och ett zigzagband och dekorerade kanterna med. På baksidan strök jag vlieseline och sen vändsydde jag med en bit vit lakansväv. För att slippa att få ett vändhål som ska sys igen på nåt sätt, tog jag två bitar lakansväv, lite omlott. De hade en smal fåll kvar och det utnyttjade jag så att jag i princip sydde det som ett örngott. Det ser ju lite lustigt ut på baksidan, men när man sätter upp bonaden på väggen syns ju inte det.

Vi var hos min syster på Öland i påskhelgen för att fira välkomstfest för hennes yngsta dotter. Då fick hon den här “i-stället-för-en-blomma”. Hon blev både glad och överraskad!

Och snart kommer det fler inlägg med anledning av festen – vi pysslade nämligen ihop ett helt gäng med presenter till den lilla godbiten!

3 kommentarer:

KlaramedK sa...

vilken kul grej!!
...har ni nunnit baka er igenom boken oxå?!

kramkram

Smilla sa...

Vilken kul ide, men det ser pillrigt ut! ;)

Heilt spesiell sa...

Du skriver alltid så hyggelige kommentarer inne hos meg!! Tusen takk:) Herma gjerne;)