tisdag 20 december 2011

Hjärtligt <3

Som den trogne läsaren redan har sett har jag deltagit i en “Sew along” hos Karinottilia (klicka på bilden i högerspalten – den är en länk till Karins blogg). Vi är drygt 50 st som har samlats i en facebook-grupp och sen är det ytterligare några som följer via Karins blogg. Kul att sy tillsammans och kunna peppa, tipsa och stödja! Kul också att se hur oerhört olika alla väskorna blir, trots att alla syr från samma mönster.

Nu är min väska i alla fall klar. En ovanligt “okoncentrerad” sömnad för min del. Ibland blev det verkligen bara 5 cm raksöm sytt i taget. Men så är det nog i december…
Igår tog jag en rejälare stund och gjorde klart. Och jag är nöjd! Så här blev den:

Det hjärtiga tyget är en riktig favorit. Det är en duk jag köpt på loppis och som jag tycker är så himla fin! Jag snålade så mycket det bara gick för att ha kvar lite som ska få bli detaljer på en kjol så småningom. Väskan är faktiskt liiiite lite smalare än den skulle för att jag skulle kunna få ut fram- och baksida bredvid varandra på duken.
Det svarta tyget i botten är svart manchester.
Alla väskattiraljer (spännen, ringar, band, dragkedjor) kommer från en av makens konferensväskor. Så ISPRS i Beijing juli 2008 kommer vara med mig varje gång jag använder väskan :) tillsammans med minnet av när jag och tjejerna var på Universeum i Göteborg när mellan-Loppan fyllde 7 år och pappa ringde från kinesiska muren och sa grattis!
Jag tänkte faktiskt klippa ut konferensloggan från väskan och sy fast i fodret inuti, men det var ett väldigt grovt tyg som dessutom var hårt plastat på insidan, så det funkade inte.
Inuti fickorna döljer sig ett gulmönstrat lakanstyg som jag förstärkte med vlieseline.

Här ser ni den färdiga fickan som jag sydde så här. Här syns också ficktyget samt, om man tittar noga, mobilfickan som finns inuti den stora fickan.
Den lilla dragkedjefickan sydde jag efter beskrivningen, men min variant blir MYCKET snyggare! Syr man enligt beskrivningen är det nästan omöjligt att ficktyget inte syns på framsidan och det tycker inte jag blev så snyggt.

 

När man bär väskan i remmen viker överkanten ner sig. Jag flyttade upp fästena för remmen så att de sitter i höjd med den lilla fickan. Originalmönstret satte dem ungefär i höjd med den stora fickan, men eftersom jag kommer bära en laptop i bla behövde jag att den vek sig lite högre upp, så då flyttade jag upp dem lite.

 

Inuti ser väskan ut så här. Oblekt lakansväv med lite “fröskalsprickar” från IKEA. Ursprungligen använt som dukar på långbord när lilla Loppan döptes. Innerfickan kantade jag i både över- och underkant med samma tyg som är inuti ytterfickorna. Ungefär 78 feltänk senare satt kantbandet på plats utan att fickan faktiskt hade blivit lägre. Hur gick det till??
I ursprungsmönstret är både bälgfickan (till höger i bild) och ficka längst ut till vänster lösa i botten, för att hålla större saker stående, sas. Jag vet dock att när jag använder fickor inuti en väska så är det för att mindre saker ska hålla sig på plats och inte ramla ut under fickan, så jag sydde ihop botten på både den vänstra och den mittersta fickan.
I det svarta bandet som skymtar till vänster sitter en karbinhake. Den är tänkt att hänga nyckelknippan i. Det står SonyErikson på den, så jag antar att vi har fått den till en mobiltelefon nån gång. Nu fyller den en ny funktion :)

 

Som synes är bandet så långt att man kan fiska upp nycklarna och låsa upp utan att behöva ta loss dem!

 

Här är ytterligare en förändring jämfört med ursprungsmönstret. Istället för att sy en tygbit över ändarna på dragkedjan så att den precis ryms innanför sidsömmarna, så gjorde jag dragkedjan längre i ena kanten och drog ut änden utanför väskan och satte en hjärtlig stopp på den. Jag har en väska från Ordning och reda med den här lösningen och det tycker jag är både snyggt och praktiskt så jag gjorde så. Lite extra tänk när fodret syddes på och sidsömmarna syddes ihop krävdes, men det var inte överdrivet svårt.

En detaljbild på hur snygga attiraljer man kan få om man slaktar en annan väska :)

Jag gick med i Sew alongen för att komma igång med en väska efter mönster, för att få lite kläm på vissa detaljer i väsksömnad. Det har jag fått nu och det kommer bli fler väskor. Det ger en väldigt mysig känsla tex att använda fleece som mellanlägg i hela väskan (från Coop). Det hade jag inte kommit på på egen hand.

Idag sken solen sammanlagt tre minuter och då rusade jag ut och fotograferade. Det visade sig dock vara väldigt svårt att fånga de rätta färgerna på bild. Den andra bilden, där den hänger på min axel, är nog den som är närmast att visa de fina färgerna rätt.

11 kommentarer:

Mimmi sa...

Så superfin din väska blev! Jag gillar dina genomarbetade detaljer.

Karinottilia sa...

Åh vad den blev fin! Jag gillar alla fina detaljer! Längtar efter att få sy en till...

Susanna sa...

Helt underbar väska! Verkligen kul med ala dina detaljer!

Ska fota min också snart!

Johanna sa...

Helt underbar, vilket jobb! Jag skulle aldrig kunna genomföra det där...

Hello sa...

Tack, hörrni! Jag känner mig så fin i julhandeln :)

Johanna: Klart du kan! Karin har gjort jättefina och tydliga instruktioner på sin blogg. Ett steg i taget så går det!

Popcorn sa...

Den här väskan är underbar, precis som många andra i Sew-Alongen! Tycker du om modellen, nu när du använt den ett tag?

Hello sa...

Lite så där, faktiskt! Den är lite för djup i förhållande till storleken på öppningen. Hade kunnat avhjälpas med en bottenplatta, dock.

mulliga m sa...

Härligt tyg och du har verkligen jobbat med detaljerrna.

TurboNeedle sa...

Fin hjärt-väska! :) Smart återvinning av handtag etc. Varför slänga!?

Medea sa...

Superfin väska. Jag har också köpt mönstret och tänker sy mig en rätt som det är. Kul att kolla runt bland er som redan är klara.

Randiga Tråden sa...

Så snygg den är.