måndag 12 december 2011

Sew along

Som ni kan se här intill, så deltar jag i sew along hos Karinottilia (bilden i högerspalten är en länk – klicka på den!). Vi är ett gäng som tillsammans syr varsin väska. Karin skriver fina beskrivningar på sin blogg, en del i taget, som komplement till den engelska beskrivningen som kom med mönstret.

Det första steget efter att man klippt ut är att sy en ficka. Här visar Karin hur man gör enligt beskrivningen. Jag är ju dock lite motvalls och bestämde mig för att det MÅSTE gå att få till den där fickan utan att blixtlåsets bendlar syns inuti i fickan. Det krävde en hel del tankemöda, men bara en vända med sprätten för att få till det. Är det nån mer som vill sy som jag så kommer här en beskrivning (texten under bilden):

1) Grundförutsättning: ett blixtlås som är längre än öppningen. Ju mer längre än öppningen, desto lättare. Jag gissar att 5 cm längre är minimum. Jag har slaktat en gammal konferensväska så min är jättelång! :)

2) Markera ficköppningen på väskdelens rätsida. Jag gjorde det genom att placera fickdelen där den ska ligga och sen sporra markeringen så att den syns på väskdelens rätsida också. Här har jag fyllt i den med en penna som försvinner efter en stund, för att det skulle synas bättre på bilden.

 

3) Nåla blixtlåset räta mot räta på väskans framsida. Kanten på blixtlåset ska vara kant i kant med markeringen du gjort. Så lång bit som möjligt ska sticka ut i blixtlåsets nederkant, sas (till vänster i bild). Sy fast med en raksöm. Placeringen av raksömmen är viktig! Öppningen som blir ska vara lika bred som blixtlåset som syns i den. Det blir rätt om du syr sömmen 1/4 av blixtlåsets bredd från kanten. Mitt blixtlås är 4 cm brett. Alltså ska jag sy 1 cm från kanten.

 

4) Innan jag vänder över för att sy andra sidan måste jag göra en markering så att jag kan sätta blixtlåsets andra sida på rätt ställe. Markeringen är alltså de rosa strecken ovan.

 

5) Öppna blixtlåset. Vänd över och nåla den lösa bendeln så att den också ligger räta mot räta med väskan och kant i kant med den nu fastsydda bendeln. Du ser till vänster i bild hur man “vränger” blixtlåset.

 

6) Sy fast med en raksöm 1 cm från bendelns ytterkant. Här ser man
a) att de rosa markeringarna stämmer
b) att raksömmarna är lika långa.

 

7) Klipp upp i markeringen. Var försiktig så du inte klipper i blixtlåsets bendlar. Klipp inte ända fram, utan klipp ut i hörnen så det blir en liten triangel i vardera ände (syns dåligt, tyvärr).
Vräng in blixtlåset på avigsidan. Se till att dragskon hamnar i ficköppningen och inte ligger kvar i ändarna utanför… Jag hade inga problem att få in dragskon i öppningen och jag hoppas och tror att det skulle funkat även med en mindre dragkedja.

 

8) Klipp på samma sätt upp fickpåsen i markeringen. OBS!!! Hålet måste vara smalare och kortare än blixtlåshålet! Vik och stryk ner sömsmånerna mot fickpåsens avigsida.

 

9) Nåla fickpåsen på plats. Här är det läge att vara noga. Det var efter den här sömnaden som jag fick sprätta… Kanterna på fickpåsens öppningar ska ligga bara 1 mm innanför sömmen du har sytt fast blixtlåset med (annars fastnar dragskon sen… Det var det jag fick sprätta!)

10) Sy fast fickpåsen genom att från rätan först sy en stickning exakt i skarven mellan tyg och blixtlås. Sy sedan en stickning några mm in på tyget. Då ser det ut så här från väsksidan:

och så här från fickpåsesidan:

Sen fortsätter du i instruktionen från bokstaven I.

Lycka till!

6 kommentarer:

Karin sa...

RESPEKT! :) Det där blev jättefint!

Susanna sa...

GRYMT! Det där ska jag testa till nästa vecka. Du är bra klurig du! :)

Denice sa...

Det där måste jag göra för att fatta tror jag. Men skam den som ger sig ;-)

Hello sa...

Denice: Det är inte alls så svårt som det verkar när man ska beskriva i ord! På´t bara!

Hello sa...

Och tack för heja-ropen! :)

Tygterrier sa...

Åh så smart! Är inte med i sew-alongen (den här gången, hoppas det kommer fler chanser) men sydde precis en liknande ficka på en väska - och retade mig på att dragkedjan syns... nästa gång testar jag detta!!