måndag 24 november 2008

Gardiner, gardiner, gardiner

Jag hatar att sy gardiner!!!! Det är så urbota tråkigt :( Men vad gör man då när man plötsligen har både två och tre fönster i vardagsrum och allrum/kök - rum som man tidigare har haft bara ett fönster i = det finns inga gardiner som passar... Jo, man får ju sy gardiner i alla fall. Men det är bra trist!!! Nu är det gjort i alla fall, och här är resultatet: Ett påslakan från IKEA: (Det finns förstås en fjärde längd längst till höger, inne i hörnet) Och ett örngott:
Denna är fastsatt med självhäftande kardborrband på brädan ovanför fönstret, eftersom en stång inte får plats.
Kan någon förresten förklara varför min maskin inte vill sy fast kardborrband? Jag har satt den mjuka delen på själva gardinen, men klistret räckte inte, utan det behövdes en söm också. Då går inte övertråden runt undertrådsspolen alla stygn. Ibland kan det bli flera cm där det bara blir en tråd som ligger på både avig- och rätsidan. Jag förstår det inte! Och det var samma sak när jag sydde den här sneda gardinen. Den här gången hade jag inte kardborrband så det räckte hela vägen, utan det sitter en lång bit på mitten och två något kortare på sidorna, så det är alltså bara tyg emellan och då sydde den så fint och bra så. Nån som vet??
Så över till vardagsrummet:
Sammetsgardiner från IKEAs PS Stockholm-serie. En längd har jag delat och fållat och hängt på yttersidorna. Och så var den ju för lång förstås, så jag har kortat den till lagom längd också.
Jag har tidigare inte varit så förtjust i svarvita gardiner, men i det här huset passar det jättebra! I vardagsrummet hänger dessutom detta arv efter min mormor och morfar:
Visst är den vacker? Ungefär jämnårig med huset är den dessutom!
Nu ska jag iväg på syjunta. Den stora fördelen med att flytta tillbaka - jag och syjuntan är på samma ställe igen! Härligt!

5 kommentarer:

Nina sa...

Håller med dig om att sy gardiner, jättetråkigt. Men det är ju såå kul att få detlite fint i fönsterna :-) Och detta blev ju jättefint!
Vet dock inte varför maskinen inte vill samarbeta med kardborren...?

jessi sa...

Resultatet blev jättefint med gardinerna. Händer att man får göra saker som är riktigt tråkigt då är det bara att bita ihop och se glad ut i alla fall:), får ju tänka sedan var fint och bra resultatet blev efter jobbet:).

Carmen sa...

hej

gå in på min blogg och låt Akinatorn gissa vem du tänker på!
Han gissar rätt nästan hela tiden :D

kram carmen

Nilla sa...

För längesedan sydde jag en hundbädd i konstläder/kraftig galon (skumgummimadrass inuti). Den har en öppning med kardborreband. Använde sånt med klister eftersom jag tyckte det verkade väl kraftigt att sy igenom två lager konstläder plus kardborrebandet. Men tyvärr höll det inte med bara klistret så jag fick sy ovanpå. Då fick jag massa problem med tråden som du beskriver. Jag funderade sedan på om det kunde bero på att klistret klistrade av sig på nålen och tråden. Gav det dig någon ledtråd?

Tack för besöket hos mig förresten! :)

HeMo sa...

Smart ide att sy av påslakan om det är så att man fastnar för motivet.
Mycket snyggt!