lördag 13 augusti 2011

Käpphästar

I slutet av våren skulle Lilla Loppan på bästa kompisens 5-årskalas. Efter att först ha dissat idén om nåt hemsytt och krävt ett besök i leksaksaffären, kom hon springande med följande begäran: Mamma, kan du inte göra en sån där häst som är på en pinne som Lilla Gubben?!
Eh… Jo, det kan jag väl. Och, om sanningen ska fram, så inte bara kan jag, jag går dessutom igång på sånt och tycker det är väldigt kul att improvisera och hitta på efterhand. Så det gjorde jag.

Första steget var en räd på Ohlssons tyger. Där hittade jag det perfekta tyget, lika perfekt frans och fina band.

Andra steget ett besök på brädgården där lagom tjock rundstav inhandlades. De var lite fyrkantiga med längder och så, så jag har en rundstav till en häst till nu. :)

Tredje steget att börja rita och fnula och då tändes också idén om en instruktion på bloggen, så jag fotade resten av stegen och så får ni en instruktion här (materiallista kommer sist):

1. Rita hästhuvud och två öron inkl sömsmån på ett papper och klipp ut det.

2. Rita av mönsterdelarna på tygets avigsida (sorry, lite dålig bild :( )

3. Nu ska det nålas. Börja med stället där manen ska sitta, för det är trixigast och viktigast. Jag har köpt en färdig blank frans (syns tydligare på nästa bild). Först nålade jag fast fransen på det ena tyglagret. Fransen ska vara på tygets rätsida, med fransarna hängandes neråt, sas. Nålarna måste dock sättas på avigsidan. De måste också sättas tätt, så att manen/fransen följer den ritade linjen:

Så här ser det ut på rätsidan:

Lägg sen ihop tyget räta mot räta och sätt några nålar inuti delarna.

4. Sy genom båda tyglagren med smal sicksack. Jag har nog både stygnlängd och –bredd på 0,5, vill jag minnas. Lämna en öppning längst ner på öronen och den korta linjen på halsen (där hästen ser halshuggen ut. Får man säga så? Men ni förstår vad jag menar).

5. Klipp ut alla delarna med ca 1 cm sömsmån på huvudet och 0,5 cm på öronen.

6. Förbered käppen genom att göra en boll av stoppning, ungefär som en tennisboll i storlek, och fästa den överst på käppen med flera lager frys-/målartejp. Tejpa även runt käppen, under bollen.

7. Stoppa in käppen i hästhuvudet. Tryck in stoppning i nosen och så småningom runt käppen också, när du kommer dit.

8. Gör färdigt öronen. Jag vände dem rätt och sydde sen en raksöm en knapp cm från kanten för att få lite mer stadga på dem. Vik in sömsmånen i örat och sy fast för hand mot huvudet. Här hade jag visst ingen bild, men det tror jag nog ni kan tänka er ändå.

9. Ta bandet och trä det runt hästhuvudet som ett träns/grimma eller vad det nu heter. Nåla fast det, men sätt nålarna bara i bandet, så det går att trä av det sen.

10. Sy ihop bandet på alla ställen det sitter en nål. Jag använde symaskinen och sicksack och sydde lite fram och tillbaka på alla ställen. Bandet jag valde visade sig ha en förmåga att repa upp sig ganska lätt, så då blev det ett sätt att “försluta” ändarna att sy med sicksack.

11. Häfta fast huvudet på käppen, genom att vika in kanten längst ner och sätt fast med hjälp av häftpistol. Jag vek små veck av tyget efterhand och tyckte det funkade bra.

12. Mät sist ut hur långa tyglar du ska ha, genom att trä på tränset igen och måtta på fri hand.

13. Sy fast tyglarna också.

14. Sy på två svarta knappar som ögon.

Här syns det ganska bra att jag har gjort ett litet veck på öronen när jag sydde fast dem.

En med rött träns till Loppan och en med grönt till hennes kompis. Jag gjorde den röda först och en förändring som jag gjorde redan till den gröna var att göra nosen lite rakare. Jag tycker Loppans är lite väl smal precis över mulen, liksom. Men det blev bra ändå!

När jag mötte kompisens mamma på dagis några dagar senare visade det sig att kompisen önskat sig precis en Lilla Gubben-käpphäst sedan hon sett en i en katalog precis efter jul. Kul! Det visste varken jag eller Loppan om, men det gjorde ju att presenten blev en riktig fullträff!

Det här använde jag:
75 cm fuskpäls (räckte bra till två hästhuvuden, men det beror ju på hur stora man ritar huvudena)
ca 1 m band
ca 50 cm snöre till tyglar
30 cm frans per häst
rundstav, 2,5 cm diameter, knappt 90 cm lång
kuddstopppning
frystejp
häftpistol

Och det var lätt! Tog knappt en timme för första hästen och trekvart för andra. Så ut och gör! Nu har ju jag tänkt åt er, så då går det på trekvart för er också :)

4 kommentarer:

KLOCKARBARN sa...

Så smart och en jättebra present

Anonym sa...

Vilken kul present!

Jag får gömma datorn så inte T ser bilderna.... ;-)

Kram!

/FiaS

[bebisblä] sa...

Vilken kul idé! Och underbart att du visar hur du gjort och vad och hur mycket som behövs. Hästarna blev verkligen superfina!

Anne sa...

Tusen tack för en fin beskrivning på käpphästar. Nu har jag tillverkat en till mina barnbarn, 4 och 2 år.