torsdag 11 februari 2010

Djungeltröja till Australien

Den trogne läsaren minns att jag i mitt nyårsinlägg önskade mig tre saker för 2010. Tillklippningsbordet fixade jag dagarna efter och nu har jag inlett projekt nr 2: att lära mig mönsterkonstruktion för barnkläder. Jag har sedan tidigare boken Mönsterkonstruktion för damkläder och har ritat en hel del från den, men då utgår man från basmönster och ritar om dem. Det har jag lärt mig jättemycket på, men jag skulle vilja konstruera från första linjen.

Thea/Kokalal skrev för ett ganska långt tag sen nu om en bok hon köpt som verkade vara det jag var ute efter. Nu har jag gjort slag i saken och köpt den själv också. Och det var precis det jag var ute efter, så här kommer berättelsen om mitt första alldeles egna mönster!

Jag har utgått ifrån måttabellen i boken och inte efter personliga mått. Trots detta så hann jag göra ALLA beräkningarna själv innan jag såg att de också fanns med i måttabellen... Suck. Här är jag i alla fall halvvägs:
Linjal med en rät vinkel är ett måste. Jag ritar på byggplast om det är nån som undrar. Då håller mönsterdelarna för användning om och om igen. Superbra! Notera särskilt miniräknaren (Loppans kassaapparat... ;) )

Och här är det färdiga mönstret och pärmen med instruktionerna:
Jag är medveten om att ärmen ser lite mysko rak ut, men jag ville ha en ärm som pösade lite mer mot mudden än vad tex Ottobre Creative Workshop 301 gör. Den här ärmen funkar alltså bara med mudd och inte med muddrullå i ärmslutet.

Och sist det färdiga resultatet:
En djungeltröja med turkos muddrullå i halsringningen samt muddar i ärmsluten i stl 98. Och denna ska hela vägen till Australien för det är Lilla Barns vinst i utlottningen.

Jag tycker arbetet med mönstret gick bra, men jag blir ändå lite småirriterad över pärmens uppbyggnad. Som den är gjord nu är min bedömning att man måste ha hållt på en hel del med sömnad och mönster för att förstå sig på den. Och det hade varit så enkelt att göra den oerhört mycket mer användarvänlig och då hade man ju också nått så många fler potentiella köpare. Tex:
- kopiera på båda sidor av pappret så att instruktionstexten och översiktsskissen hamnar en bladvändning bort
- då skulle dessutom alla papper få plats i pytteringarna i pärmen så att det gick att bläddra utan att dra sönder papprena
- fundera lite till på i vilken ordning sidorna ska vara, så att det blir lättare att följa från mått till färdigt mönster
- brodera ut texten bara liiiiite lite till så att man kan våga testa nästan utan förkunskaper, tex: I översiktsskissen är det siffror. En del siffror markerar linjer man ska dra och andra skärningspunkter man behöver för att dra en annan linje. Om man då sätter siffran 1 vid skärningspunkten mellan mitt bak och halsöppningen och skriver 1. Grundlinje, så är det inte solklart vad en grundlinje egentligen är. Hade man istället skrivit "Alla tröjmönster utgår från en grundlinje. På denna markeras följande punkter: 1-2 Livlängd...osv"
Alltihop detta är så otroligt enkla saker och jag tycker faktiskt att det är en något ofärdig produkt man släppt ifrån sig. Men jag ångrar inte mitt köp!

11 kommentarer:

jessi sa...

Det ser ut att vara en mysig tröja.

jejja79 sa...

Men oj vad duktig du är.... har själv en massa ideér i huvudet på plagg jag skulle vilja sy, men inget mönster. Kanske ska trixa lite själv.

Fia sa...

Har också den pärmen sedan länge faktiskt. Men just de saker du nämner gjorde faktiskt att jag la den åt sidan. Det finns ju massor med fantastiska färdiga mönster att förändra lite själv så...

Men jag har varit sugen på sistone faktiskt...ligger det i luften..?

Har du skickat till Lilla Barn ännu?
Hör av dig annars, via min mail är väl enklast.

krajamaria sa...

Byggplast! Men vad smart du är! Det ska jag genast inhandla. Tack för tipset!

LillaBarn sa...

Åh, vad fin den blev... Max kommer att bli supernöjd, mamman ännu nöjdare!!! Och rita mönster sådär helt från början skulle jag nog inte klara av, grundmönster kan jag ändra lite och trixa till men alldeles från början vet jag inte.... Jättesuperduperfin tröja iallafall, och jag älskar den turkosa till!!!

od Andulky sa...

Bra jobbat! Jättefin blev den!

ett tu tre sa...

Roligt att få läsa hur du har arbetat med mönstret och dessutom få din uppfattning om boken/pärmen.
Tröjan ser fin ut, och det blir snyggare med mudd om ärman är lite vidare så det blir lite pös.

OttoPippi sa...

Jättekul läsning! Är också så himla impad av dig och hur duktig du är!!! Resultatet blev jätebra trots att boken verkar vara "okej" bra. Är förresten byggplast dyrt???

Heilt spesiell sa...

Hei
Hadde de tatt kontakt med meg å konfrontert meg hadde det vært helt ok,men de har angitt meg til Ottobre så jeg fikk en veldig lite hyggelig mail derfra+ at de diskuterer på ett finsk forum ang. meg.
Jeg har brutt copyright loven visstnok ved at jeg bruker Ottobre mønster og syr for salg.Selv om jeg oftest endrer på mønstrene.Jeg har alltid skrevet under innlegga hvor mønsteret er hentet fra og hva som er endret osv.Tenkte det var bra reklame for Ottobre jeg-det var jo slik jeg kjøpte mitt første blad..
Derav kommentaren på bloggen;)
Litt små sur for at de ikke heller var fair og skrev en mail til meg.
Jeg ante ikke at det ikke var lov å bruke mønsteret sånn jeg-trodde det kun var ulovlig om man kopierte og solgte mønsteret videre..

Y sa...

himla fin tröja och mkt intressant läsning om den dära pärmen. Du skriver så underbart fina kommentarer på min blogg. stort tack för det och tack för din suveräna blogg, förstås. jag är tokig i dina prinsessklänningar, bara så du vet :-)

Jonglören sa...

Så stolt du kan vara över dig själv. Från ett streck till en färdig produkt. Du besitter många talanger vill jag lova. En annan använder färdiga mönster eller ritar av redan påkomna plagg. Jättefin blev tröjan ju!