lördag 4 september 2010

Klockade kjolar/Snurrkjolar

Det finns en kjolmodell som är väldigt smickrande för båda smala och mera runda kroppsformer - den klockade kjolen. Härlig vidd utan att bli "stor" över höfterna. Den är också fantastiskt enkel att rita mönster till utifrån varje persons unika mått. Och eftersom den är så enkel kan man gott unna sig att rita ett nytt mönster så fort det behövs.

Så här gör man:
1. Rita en rät vinkel (ett hörn, alltså).
2. Mät midjevidden och hur lång kjolen ska vara.
3. Midjevidden minskas med 3 cm och svaret divideras med 3. Då får man en halvcirkels radie.
4. Från spetsen på den räta vinkeln, hörnet, mäter man ut radien man just räknat fram, på båda "pinnarna". Mät sedan mellan "pinnarna" samma mått med jämna mellanrum och förbind dem till en kvartscirkel. (Enklast tycker jag att det är att även rita ut mitt fram/mitt bak, vilket är 45 gr vinkel från "pinnarna", mitt emellan alltså)
5. Mät sedan från den kvartscirkel du just ritat ut hur lång kjolen ska vara och rita en ny, mycket större, kvartscirkel. Här utgår du enklast från samma hörn som under 4. men ritar kvartscirkeln med radien ovan pluss kjollängden.
6. Klipp ut mönstret.
7. Klipp ut två gånger i tyg och sy ihop sidsömmarna.
8. Välj linningstyp - påsydd tyglinning, mudd, mudd med resår i, resårkanal i samma tyg som kjolen eller nått annat. Sy den.
9. Fålla.
10. Klart.

Detta blir alltså en halvklockad kjol, eftersom mönsterdelen är en halvcirkel.
Vill du ha en helklockad kjol? Gör samma som ovan, men dividera midjemåttet minus tre cm med 6 istället. Och klipp sen ut fyra sådana delar i tyget. Plättlätt! ;)
Den här bilden vill inte hamna på rätt håll (?) men jag har försökt visa hur det ser ut, med vinkeln, de två "pinnarna", ett streck i 45 gr vinkel emellan och de två kvartscirklarna. Lite otydlig bild, men jag hoppas ni kan se den ändå.

Och resultatet:
En till mig och en vardera till de två yngre lopporna. Jag vill så gärna sy i mina fina gamla tyger till mig själv, men är samtidigt lite "rädd", så en kort sommarkjol fick bli testplagg. Och innan jag visste ordet av kom den ena efter den andra med "Kan inte du sy en sån till mig också?", så nu är vi så matchiga så det är inte klokt!

Till mig har jag sytt midjan i muddväv, med en resår i. Till döttrarna enbart mudd. Kjoltyget är ett gammalt madrassöverdrag som min syster tänkte slänga (!). Kommer från hennes mans farmor och är i mycket gott skick eftersom det alltid har varit lakan på, så det är inte alls blekt. 60-talet, tippar vi. Mudden är från Stoff och Stil.

Och jag har använt min kjol jättemycket. Så även lopporna. Den minsta ville gärna posera, så nu bjuder jag på lite härliga sommarbilder och en spexande loppa. Alla poser är hennes egna påfund!

16 kommentarer:

JuMel sa...

Härliga kjolar och härliga bilder! Hon ser, som min 6-åring, ut att gilla att posera och spexa vid fotografering!:)) Tack för beskrivningen också.

alvinea sa...

Enkel och bra beskrivning! Blir nog en sådan till mig själv snart.

Fia sa...

Ska genast testa en till mig själv o en till T. Se om jag hinner med att fixa det snarast!

Hinner sy, men inte blogga just nu...så det kommer!

KRUMELEJ sa...

Tack för en toppenbeskrivning. Den måste absolut provas :D

Kaja sa...

Åh vad bra! Jag funderade precis på om det fanns några FLER kjolmodeller än den jag brukar sy...

Anonym sa...

Du är ju bara ensamstående på att skriva turtorials :) Hoppas ni hade en skön sommar!!

Knitarina sa...

Vilken bra beskrivning! Blev lite sysugen nu...

KlaramedK sa...

Underbara kjolar och bildserie!! :=)

duBedåre sa...

Så herlige skjørt! Utrolig flott retrostoff, så bra du fikk tak i det før det ble kastet!

Tusen takk for besøk på min blogg, og for at jeg oppdaga denne flotte inspirerende bloggen din! Legger deg på lista mi, jeg. (o:

rino sa...

tack för inspirationen:-)

alvinea sa...

Har länkat till den här beskrivningen i min blogg!

Fiffiluren sa...

Ahh, barn är för härliga!
Tack för beskrivningen, nu ska jag sy en till Fiffiluren som jag lovat.

Hanna P S sa...

Tack för en jättebra beskrivning! Ska göra ett försök med denna kjoltyp snart.

Anonym sa...

Tack snälla du för en bra beskrivning. Behövde en 70-talskjol till jobbet, men hittade ingen som passade. Sydde då en egen utifrån din beskrivning och den blev riktigt bra, fick en massa komplimanger för den :)
/Smilla

Saga sa...

går modedesign men hade helt glömt av hur man skulle räkna ut midjan! bra beskrivning! ;);) hjälpte mig mkt i paniken ;)

Anonym sa...

Ingår sömsmån?
Y