lördag 15 oktober 2011

Kjolar

En kollega och kär vän firade i vintras sin 50-årsdag med en resa till Gambia. Ett vackert afrikanskt tyg kom med hem och skulle förädlas till en omlottkjol.

Först en toille: Och ni känner mig vid det här laget – toiller ska vara roliga att sy och gå att använda om de passar, så en tunn bomullschambray kom väl till pass. Mönstret ritade jag utifrån Sew what? – Skirts! och hennes egna mått förstås. Och den passade perfekt på första försöket!

En toille ska visserligen vara användbar, men måste också vara snabb och enkel, så en rullfåll med en melerad broderitråd blev perfekt. Tråden matchade dessutom min traderafyndade breeeeda snedslå perfekt, så jag blev ju helt enkelt tvungen att “offra” hälften :)

Denna är så smal så det behövs inget hål för att trä igenom knytbandet, utan man kan bara sno den om sig. Jag sicksackade ihop invikskanterna mitt på bandet, för en snygg avslutning.

Tur att jag gjorde en toille kan man också säga, eftersom jag då lärde mig hur enkelt det är att tänka fel på knytbanden, så de här är lite korta och får knytas mitt bak.

Så till den riktiga kjolen:

Här har jag gjort knytbanden som en bredare linning och därmed också sytt ett knapphål i linningen att trä bandet igenom. Jag har också lyckats tänka rätt på knytbandslängderna, så det ena är så långt att det går genom hålet i linningen, runt hela vännen och knyts i sidan.

Jag råkade ha ett perfekt kantband i rätt gröna färg, men det var lite smalt och min erfarenhet av det är att sömmen lätt hamnar för långt ut på själva tygstycket att det lossnar när man tvättar det. Gissa om jag var nöjd när jag kom på att det faktisk går att sy på med sicksack! Hoppas nu bara att det håller.

Ett försök till detaljbild:

1 kommentar:

mulliga m sa...

Jättefina kjolar! Din vän är säkert mer än nöjd :)