tisdag 27 mars 2012

Inför del 6

I del 6 ska vi sy fodret och montera det i väskan. Efter att ha sytt ytterväskan med alla dess fickor, tyglager, mellanlägg och Habalon kommer det bli en enkel match att få ihop fodret :)

Innan vi gör det vill jag bara tipsa om att tänka igenom hur du vill ha inredningen i din väska. I beskrivningen är det bara ett stort öppet fack helt utan fickor. Personligen blir jag ganska irriterad på det, så jag tänker göra en sån här ficka:

Hellos beskrivning av ytterficka från förra väsk-sew alongen

Fler tips på hur man kan sy fickor och fack hittar du bland Karinottilias beskrivningar till väskan vi sydde i december. Där finns mönstrets beskrivning av ytterfickan jag länkar till ovan (jag gjorde en egen variant :) ) samt en beskrivning av hur man syr innerfack med tex mindre fickor och vattenflaskhållare. Ett förtydligande av hur man vändsyr fickan finns här.

Ett öppet fack tror jag de flesta kan sy utan mönster och beskrivning. Ett lock att vika över är lika enkelt. Enklast är att göra dem dubbla och sy ihop dem räta mot räta (lämna ett litet hål i nederkanten för att vända) och vända fram rätan. När du sen har strukit fickan och locket så syr du en stickning runt om hela fickan och runt om hela locket. Då syr du samtidigt igen vändningshålet (kom ihåg att vika in kanterna på vändningshålet). Nåla fast fickan och locket där du vill ha dem och sy fast med en raksöm längs kanterna och undersidan. Kom ihåg att lämna öppet överst. Locket syr du bara fast i överkanten. En enkel knäppning kan du göra med en tryckknapp. Vill du ha kardborreband bör du sy fast dem, åtminstone på fickan, innan du syr fast fickan på fodret.

Sen ska vi sy fodret men det kommer när jag har kravlat mig upp ur snor- och VAB-träsket :)

3 kommentarer:

Karinottilia sa...

Bra att uppmana alla att tänka igenom ev. fack och liknande. Du är "solid as a rock"! ;)
Kram

Strömming sa...

Om jag hinner fota min väska ska jag blogga om den snart och mina fack på insidan!

Hello sa...

Karin: jag är lite missklädsamt nöjd med initiativet :)
Strömming: Ja, gör det! Jag var inne och spanade för att kunna länka om du hade lagt upp nåt, men jag hittade inget :) Och nu vet jag varför :) Meddela när du gjort det så länkar jag dit också! Ju fler tips desto bättre!