fredag 23 mars 2012

Sew along del 4

Karinottilia drog för några veckor sedan igång en sew along på en “Weekender travel bag” från Amy Butler. Av personliga skäl bad hon om stöttning i att fortsätta beskrivningarna på nätet och eftersom jag låg i perfekt synk med del 3 erbjöd jag mig att ta över ett tag.
Vill du hoppa på? Följ länkarna till de första delarna. Där hittar du också all information du behöver för att köpa mönster, sybehör etc.

Del 1

Del 2:1

Del 2:2

Del 3

Jag kommer inte riktigt kunna hålla samma tempo som Karinottilia, utan delarna blir istället lite kortare och lite fler. Också av den anledningen att Karin ska kunna ta tillbaka sew alongen när det fungerar och hon vill :)

I del 4 ska vi sy färdigt resten av ytterväskan, så vi kan montera ihop den i del 5. Det innebär att vi nu ska sy i dragkedjan i “Top panel”, sy fast fickan på kortsidan och fästa ihop det med botten. 
I mönstret är det delarna: Step 8, 9, 10.

 

Sy fast dragkedjan i “Top panel”

1) Pressa mellanlägg på de två “Top panels”. I mönstret har de använt ett ganska tunt tyg och då ska det vara tre lager mellanlägg på varandra. Börja med att pressa fast ett lager på yttertyget, pressa sedan på nästa och sen ytterligare ett. Jag har en ganska kraftig stretchdenim som yttertyg, så jag har valt att ha bara ett lager mellanlägg.

2) Nåla den raka kanten på “Top panel” räta mot räta. Gör en markering 15 cm från ytterkanten i båda ändar.
Tips: När du syr efter amerikanska mönster – använd ett måttband som har både tum och cm så behöver du inte räkna om måtten!

Det var visst lite väl mörkt när jag tog bilden, men om man vet vad man ska titta efter går det att se de rosa markeringarna 15 cm från vardera kortsidan:

OBS! Sömsmånen är 2,5 cm. Du måste sy 2,5 cm in från kanten alltså, annars kommer sidfickorna och botten att vara smalare än “Top panel”!

3) Sy ihop långsidan så här:

 • Fäst sömmen
 • Sy raksöm fram till din markering
 • Fäst sömmen
 • Ställ om stygnlängden till 4,5 – 5 mm
 • Fortsätt sy fram till nästa markering
 • Ställ tillbaka stygnlängden
 • Fäst sömmen
 • Sy till slutet och fäst igen

Det du har gjort på mitten, med de långa stygnen, är en maskintråckling och den kommer sprättas bort sen.

4) Pressa isär sömsmånerna. Och nu börjar det bli läge att förklara varför mina “Top panel”-delar inte ser ut som dina. Jag tyckte väskan såg för bred ut, så jag har smalnat av den lite. Ca 5 cm tror jag det var. Hade jag sytt med 2,5 cm sömsmån här hade det inte blivit något kvar att sy fast sidstyckena i. Så jag har ändrat formen lite på nederkanten istället, så att den ändå har samma bredd som sidfickor och botten.

5) Nåla fast blixtlåset med blixtlåsets rätsida mot avigsidan på din “Top panel”. Blixtlåset ska börja vid en av markeringarna och bör då räcka fram till den andra markeringen :)
Om du har ett delbart blixtlås måste du först av allt sy ett stopp längst ner. Mät då 76 cm från översta änden på blixtlåset och sy ett stopp där genom att ställa in maskinen på en sicksack som är bredare än blixtlåset och sy några stygn tvärsöver. Klipp av överflödiga cm på blixtlåset.

Sy från rätsidan. Använd blixtlåspressarfoten. Sömmen ska sys 0,7 cm från mittensömmen. I beskrivningen står det att du ska sy som en fyrkant runt blixtlåsöppningen. Det tycker inte jag. Med en så lång söm är risken alldeles för stor att det drar sig, trots både maskintråckling och flera lager mellanlägg.

Gör i stället så här:

 • Fäst sömmen och sy raksöm längs ena långsidan, 0,7 cm från mittensömmen.
 • Håll nålen nere i tyget, lyft pressarfoten och vänd 90 gr så du kan sy tvärsöver nederkanten på blixtlåset. Om du syr riktigt exakt ska den sömmen vara 1,4 cm (0,7+0,7 på vardera sidan om mittsömmen). :)
 • Fäst sömmen och klipp av.
 • Vänd eller flytta pressarfoten (det fungerar lite olika på olika maskiner) så du har plats för dragkedjan på den andra sidan om pressarfoten.
 • Börja om där du började först, men börja nu med att sy sömmen tvärsöver blixtlåset (fäst i början).
 • Håll nålen nere i tyget, lyft pressarfoten och vänd 90 gr.
 • Sy sedan längs den andra långsidan av dragkedjan och fäst när du kommer ner till den första tvärstickningen.

Då sys båda de långa sömmarna åt samma håll och chansen att det blir riktigt snyggt ökar.

Förstärk nu ytterligare genom att sy en stopp mitt över blixtlåset och den korta stickningen på båda ändar. Jag syr ju med svart tråd på svart tyg, så jag har dessvärre ingen pedagogiskt bild att visa :)
Ställ in den bredaste och tätaste sicksacken och sy fram och tillbaka över blixtlåsets ändar.

6) Sprätta nu bort maskintråcklingen.

 

Sidfickorna

1) Pressa mellanlägg på avigsidan av yttertyget.

2) Nåla fodrets överkant räta mot räta mot yttertygets överkant, och sy ihop 0,7 cm från kanten.

3) Vänd fram rätsidorna och pressa så att yttertyget råder. Det betyder att fodertyget inte ska “sticka fram” på rätsidan.
Ett tips igen då, är att när man ska pressa så att den ena sidan råder, så är det både enklare och blir snyggare om man först pressar isär sömsmånerna på avigsidan!

4) Sy en stickning runt de tre ytterkanterna 0,7 cm in från kanten så att alla lager hålls ihop. Sy sedan två stickningar på fickans överkant. Den första ska vara 0,3 cm från ytterkanten. På min maskin är det längs med den inre kanten på pressarfoten:

Den andra stickningen ska vara 0,7 cm från den första. På min maskin är det längs med ytterkanten på pressarfoten.

Gör samma med andra fickan.

5) Lägg nu fickorna med fickornas fodersida mot rätsidan på “Top panel”, precis som det ska se ut när det är färdigt alltså. Sy fast dem med en söm 0,7 cm från kanten.

Sätt ihop “Top panel” och botten

1) Lägg de tre lagren Habalon på varandra, nåla och sy ihop dem med en söm en dryg cm från kanten.

2) Lägg mellanlägget mot yttertygets avigsida och sy fast det på tre sidor, båda kortsidorna och en långsida. Sömsmånen är drygt 1 cm. Var noga med att fästa i båda ändar, eftersom det kommer bli en del “dragande” här så småningom när allt ska monteras.
I den fickan som blir ska så småningom Habalon-bottnen vi alldeles nyss gjorde, hamna.

3) Lägg botten räta mot räta med “Top panel” där som fickorna är. Sy ihop med drygt 1 cm sömsmån.

4) Så här bör det se ut nu:

En cirkel bestående av botten med en “mellanläggsficka” på insidan och en överdel med sidfickor och dragkedja.

Bra jobbat! Nästa gång sätter vi ihop den här delen med sidstyckena!

4 kommentarer:

Karinottilia sa...

Så bra beskrivet! Tack fina Du för hjälpen! Kram från Karin

Denice sa...

Åh, nu längtar jag tills imorgon! Vill fortsätta!

Liten tös sa...

Superbra beskrivet! Bilderna har varit till stor hjälp! Måste säga att detta sätt att sy dragkedja i kombination med tejpen jag köpte av Karin gjorde det hela superlätt! Nästan så att jag vill sy fler dragkedjor, får se om jag får till något fack i fodret kanske!

Tack så mycket för hjälpen! Har precis avslutat detta steg vilket får vara nog för nu!

En liten fråga bara, i sista delen, "Sätt ihop "Top panel" och botten så står det i steg 2 att sömsmånen ska vara drygt 1 cm, sen i steg 3 när delarna sys ihop så är sömsmånen också drygt 1 cm. Ska man då sy innanför den första sömmen, eller kommer detta döljas någon annangång? Är lite orolig att jag syr in för mycket och på så sätt får en för liten ram när de stora panelerna ska monteras sen. Hänger du med på min fundering?

Hello sa...

Vad bra att det funkar Liten tös!
Om du syr den andra sömmen (i steg 3) i samma eller nån mm innanför kommer den inte synas. Man behöver inte vara millimeter-noga när det är så breda slmsmåner som här så spelar det ingen roll om det skiljer nån millimeter här eller där.