söndag 25 mars 2012

Sew along del 5

Komna så långt som vi kom i del 4 är man ivrig att komma vidare och få ihop själva väskan, så det ska vi göra nu!
I mönstret är det Step 11.

Det är alltid lite nervöst att börja med ett stycke i en beskrivning där det särskilt står utskrivet “var tålmodig när du syr”, men om vi hjälps åt ska det nog gå bra! :)

 

Montera ytterväskan

1) Markera mitten på botten, mitten på “Top panel” och mitten både uppe och nere på sidstyckena genom att vika dem på mitten. I beskrivningen till mönstret tycker de att man ska göra det genom att stryka ett veck på botten och “Top panel”. Jag har så kraftig denim i min väska, så jag markerade med nålar istället. Det blev tydligare så :)

2) Nu ska vi nåla fast det ena sidstycket mot botten och “Top panel”. Här kommer det nu bli tjockt och bylsigt. Vid de stora fickorna är det flera lager mellanlägg och Habalon förutom alla lager med tyg från både stora fickorna och sidfickorna. Man kan använda pappersklämmor eller små klädnypor istället för nålar för att hålla ihop. Jag hade inga såna, men har kraftiga nålar med glasknoppar som jag har fått ärva av min mormor, så de använde jag.

Eftersom Habalonet inte går ut i sömsmånen blir det ett “gupp” där Habalonet börjar. Använder man nålar är det stor risk att nålarna böjs där när man sätter i dem. Jag har därför tänkt efter en sekund först och sen satt nålarna på längden, med glasknoppen åt det håll jag syr. Då är det lätt att plocka ur dem efterhand när jag syr sen.

När man nu nålar så ska man börja med att sätta fast mittarna mot varandra. Sen börjar man vid den ena nålen och arbetar sig långsamt runt till den andra. Och därefter tar man andra sidan. När du börjar nåla, ska du se till att du tar den sidan av botten där du har sytt fast mellanlägget, så att du har den öppna sidan kvar!
Det kan också vara värt att tänka på att “lägga ner” passpoalen mot utsidan, så man inte råkar sy fast själva passpoalen i sömmen sen.

Så här ser det ut när allt är fastnålat:

Botten och “Top panel” står liksom uppåt och ni ser att jag vikt yttertyget och mellanlägget åt olika håll här, så den öppna kanten syns.

Det är när man kommer till det här steget som det kommer synas hur noga man har klippt och sytt efter rätt sömsmåner…
För mig passade det inte. Botten och “Top panel” var för lång, så det var bara att plocka av alltihop och sy en ny söm vid botten och “Top panel” 1 cm innanför den första och på det viset förkorta “cirkeln” med sammanlagt 4 cm… Sen passade det skapligt. Nåt veck blev det ändå på botten, men jag bestämde mig för att det var “good enough” i alla fall!

3) Nu har vi kommit till att sy ihop alltihop.
Sy långsamt! Det är regel nr 1.
Använd en kraftig nål. Jag hade en jeansnål nr 90, men ändå är det på sina håll så tjockt att lampan på symaskinen blinkar till för varje stygn :) Det är regel nr 2.

Det står inget om det på beskrivningen, men jag sydde med sidstycket uppåt. På det viset ser jag var den tidigare sömmen är och kan sy precis innanför den för att komma ytterligare lite närmare passpoalen och få den tight och fin från rätsidan.

Regel nr 3 är att se till att hålla undan tyget på undersidan, så du inte syr fast det på fel ställen.

Och kom i håg att sy långsamt, ffa i svängarna.

4) Kolla över sömmen. Vad ser man då? Jo veck i svängarna! Ändå! Morr!

Fast jag var så noga och sydde så långsamt! Det här kommer förstås inte drabba någon av er, men om jag ändå har nån olyckssyster eller två, så är det tyvärr bara att plocka fram sprätten. Jag sprättade ca 3 cm åt vardera hållet från vecket sett, la det slätt och fint och sydde ny söm precis där. (Ett veck fick jag sprätta ytterligare en gång…)

5) Öppna dragkejdan! Glöm inte det, för då blir det väldigt besvärligt att vränga rätt väskan…

6) Nu ska vi sy fast andra sidan. Börja med att “fösa undan” mellanlägget på botten och sätta fast det med nålar så att det inte sys med i sömmen:

Följ sedan steg 3 (och ev 4) ovan.

6) Nu ska vi plocka fram de där tre lagren Habalon som vi sydde ihop med varandra i del 4. Om allt stämmer nu så ryms de alldeles lagom i fickan som är mellan yttertyg och mellanlägg i botten (Ok, jag erkänner, jag fick klippa bort lite på kortsidornas sömsmån)

Det här var nästan det pilligaste av allt, tycker jag. Men när det väl ligger slätt och fint i fickan, så nålar man fast mellanlägget mot yttertyget och syr fast det med en söm i sömsmånen. Jag bjuder här på min egen söm i all sin vingliga glans:

… men det gör inget, för det kommer aldrig nånsin mer att synas! :D

7) Nu närmar vi oss det riktigt roliga, men innan vi vänder väskan ska vi klippa små jack i sömsmånen. I beskrivningen står det att man ska jacka passpoalbandets sömsmån. Jag har dock så kraftigt tyg så att jag jackade alla lager. Två jack i varje sväng.

8) NU vränger vi rätt allt! Använd nåt verktyg för att peta ut hörnen ordentligt. Det kan vara en sticknål eller en stängd sax tex. Jag tyckte det funkade väldigt bra med handtagen till sysaxen när det är så här svängda hörn.

Voilá! Se så tjusigt det blir!

9) Om du har fått tag på väskfötter är det här rätt läge att montera dem.

Jag har köpt mina av Strömming och de är av sån sort att man gör ett hål med en syl eller liknande genom alla lager (yttertyg, Habalonbottnar, mellanlägg) och trycker igenom spetsen, sen viker man ut två ben och så hålls de på plats. Jag körde enbart på ögonmått var jag tyckte de skulle sitta!

Nästa gång tar vi oss an fodret och sen är vi färdiga!

6 kommentarer:

Karinottilia sa...

Jättebra beskrivning! Jag passar på att tipsa lite om väskfötter. Har man inga, kan man köpa sk jungfruben på Claes Ohlssons tillsammans med svarta gummimöbeltassar. Fungerar alldeles utmärkt!

Life sa...

Superbeskrivning! Ska blir spännande att följa den sen när tyget kommer :P
/Aneta

Jenny sa...

Har inte hunnit lika långt som du, men det ska nog gå fint tack vare din fina beskrivning! Tack!

KlaramedK sa...

WOW va fin den blev!! ...och jag äääääälskar det där kermitgröna tyget, tror ni har rätt i er familj, jag gillar grööönt!! :=)

har du spillbitar köper jag gärna dem till mina kommande projekt nyckelringsflärpar och små börsar!

Hello sa...

Karin: Vilket bra tips! Tack.
Aneta och Jenny: Tack!
Klara: Det är ju lustigt att vi upptäckte det före dig :) Lite spillbitar ska jag nog kunna avvara, men med så raka bitar som till en väska blir det ju inte så många... :)

Liten tös sa...

Hihi, här fick jag ju lite svar på min fråga i förra inlägget, angående sömsmån mellan botten och sidan, blir det för stort så är det ju bara att korta av det en del! Ibland kan det vara bra att läsa i förväg, men det är inte alltid lika kul :)

Min del 5 kommer nog dröja en tid, men nu är jag ändå på gång igen! Tack för bra beskrivningar både till dig och Karin!