söndag 24 januari 2010

Prinsessklänning till en prinsessa!


Det här är anledningen till att man ska lära sig sy! Den enda, faktiskt! Det är nämligen så galet roligt att sy sånt här:

Idag fyller en liten prinsessa 5 år. Det är min älskade systerdotter som därmed har förärats denna fantastiska skapelse. (Får man säga så fast man gjort den själv?)

Mönstret är ett Burdamönster och det mörklila tyget är sidenchiffong som jag hittade i stuvlådorna hos Ohlssons tidigare i höstas. Det ljuslila är organza av lite oädlare sort ;) Också från Ohlssons. Färget på tyget stämmer bäst på den övre bilden, men här får man en lite annan känsla för hur den ser ut:

Det finns också en underkjol till:

Den är samtidigt en liten flirt med prinsessans mamma, eftersom den är sydd av vår mormors gamla lakan. En bred spets nedtill och på insidan precis ovanför spetsen finns ett band påsytt. Bakom det bandet ska systern som läser på Capellagården i eftermiddag sy fast en rockring, så det blir en krinolin! Under rockringen kommer alltså spetsen hänga ner. Åh, vad jag önskar att jag kunde fått vara med när presenten öppnades!

Spets och dragkedja kommer från Bibbis textil. Den har alltså osynlig dragkedja ca 45 cm bak i ryggen för att vara lätt att kliva i och ur. Och här var jag med om en märklig upplevelse. Jag ville ha en osynlig dragkedja. När jag hade sytt i den, så gick det inte att dra upp den. När jag tillslut fick upp den, så sprack den! Jag mejlade Bibbi och hon berättade att det inte går att använda osynliga dragkedjor i dubbelt tyg. Men sidenchiffong+vlieseline är ju tjockare än sidenchiffong+organza och det funkade ju på livdelen? Jag fattar ingenting. I alla fall så kom jag på lösningen och tog en smal remsa vliesofix och fixerade organzan på sidenchiffongen den yttersta centimetern precis vid dragkedjan och sydde sedan fast den. DÅ funkade det! Men jag ska ringa min syster snart och berätta att man nog måste ta det lite lugnt och försiktigt med dragkedjan :) Annars får jag sy i ett vanligt klänningslås vad det lider.

Tyvärr är det ju snudd på hopplöst att göra ett sånt här plagg rättvisa hängande på en galge eller liggande platt på golvet, så jag bjuder på en livebild på de två tidigare klänningarna jag sytt efter detta mönster. Dock utan rockringsunderkjolen:


Här är nog mina två stora Loppor två år äldre än de var när klänningarna syddes, så att ställa ut dem med rockringskrinolin i det läget gjorde nästan klänningarna knäkorta :) Dessa används fortfarande, men nu är det Mellanloppan som kan ha den gula och hennes kompis som använder den lila/rosa. Jag har bloggat om dem här.

14 kommentarer:

Fangoria sa...

Wow vilken prinsessdröm!

alvinea sa...

Vilken underbar skapelse!!! Snacka om att tjejen kommer att bo i den här klänningen! Den här får ett MVG++++ av mig!

JuMel sa...

Men kära värld vilken skapelse!!! Säg den 5-åring som inte skulle älska den?! Själv skulle jag aldrig ge mig in på att sy en sån även om jag iof i ett tidigare liv tom sytt en dans klänning till en kompis som dansade Jitter bugg... Men det var då det:)

jessi sa...

Det var en fin klänning, klart att hon blir nöjd med den =).

De andra två lopporna är ju bara för fina när de hade sina klänningar på sig =)

Doris_Assar sa...

Kul!!!! Vilken tjej-dröm!

Anonym sa...

Helt underbar! Den skulle min dotter älska. Hälsningar Jenny

Linda sa...

klart man får berömma sig själv! det är vi alldeles för dåliga på. Jättefina klänningar. Min son älskar att ha prinsessklänning på dagis och han är hur söt som helst :)

Madebycarran sa...

Oj oj oj! Är tokimponerad av detta mästerverk. Tur jag har en son, för en sån där underbar princessklänning skulle jag aldrig kunna knåpa ihop...:)

Kaja sa...

Oooh! Nu får jag gömma bloggen. Dottern kommer att KRÄVA en sådan om hon får syn på den!

Y sa...

underbar! hon kommer älska den!
jag har ett problem, jag måste fixa en sån där skapelse till mej själv... för här ska det bli prinsesskalas om några vekcor.

Y sa...

vad gullig du är!!
din email på bloggen fungerar inte
Jag funderar på att köra med pig-stuket om jag inte får ihop en "äkta" prinsessklänning. Någon måste ju passa upp på alla prinsessor :-) JAg har en gammal singoallablus och kan sno ihop ett enklare liv, kjol och förkläde.

Jonglören sa...

Ooooo så härliga kreationer!!! Vad glad jag är för att jag har en dotter...som jag kan sy sånt här till! Sen får det väl bli en och annan superhjälte-outfit till sonen :-)

Slow-Eva sa...

wow!
Det vore jättekul att få se en bild på hur den blev med rockringen på den prinsessa som ska ha den :)

od Andulky sa...

Wow, vad du är duktig!!! Vilken grymt snygg klänning! Härlig bild på dina döttrar!